Volkswagenafdeling blijft in de rode cijfers
Foto: rr
WOLFSBURG - De operationele winst van het autoconcern Volkswagen is in het eerste kwartaal van 2005 gestegen met 41 procent. Dat heeft Volkswagen bekendgemaakt. Toch blijft de Volkswagenafdeling van het concern in de rode cijfers staan door de slechte verkoopscijfers in China en de massale verliezen in de Verenigde Staten.

,,De operationele winst steeg tot 464 miljoen euro (601 miljoen dollar) en ook het netto-inkomen steeg tot 70 miljoen euro in vergelijking met 26 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2004'', aldus Volkswagen.

Volgens het autoconcern zijn deze goede resultaten vooral te danken aan het ’ForMotion’-kostenbesparingsprogramma. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar zou dat programma de kosten van het bedrijf verminderd hebben met 684 miljoen euro, wat veel hoger is dan wat analisten hadden verwacht.

Problemen bij Volkswageneenheid

Toch blijven er nog steeds problemen opduiken bij de Volkswageneenheid die instaat voor de productie van de merken Volkswagen, Skoda, Bentley en Bugatti. Die afdeling verloor in het eerste kwartaal 53 miljoen euro, wat in vergelijking met het eerste kwartaal het jaar voordien toch een verbetering was. Toen stond de afdeling immers voor 71 miljoen euro in het rood.

Die verlieslatende cijfers zijn vooral te wijten aan de teleurstellende verkoopscijfers in China. De resultaten van de Amerikaanse afzetmarkt zijn nog ’dramatischer’. Volkswagen realiseerde er tijdens het eerste kwartaal een verlies van 328 miljoen euro in vergelijking met een verlies van 235 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2004.

Audi

De Audi-afdeling, die de merken Audi, Seat en Lamborghini omvat, realiseerde ondertussen tijdens het eerste kwartaal wel een winststijging van 22,5 procent tot 303 miljoen euro.