Shuttle ten vroegste in juli gelanceerd
Foto: reuters
WASHINGTON - De NASA heeft de lancering van de space shuttle Discovery uitgesteld naar juli. Dat bevestigde administrateur-generaal Michael Griffin vandaag. Bij tests op de enorme externe brandstoftank was gebleken dat er door de aanwezigheid van twee miljoen liter supergekoelde vloeibare zuurstof en waterstof ijsvorming op de buitenwand kon optreden.
Bij de lancering kunnen er ijsbrokken afbreken en de tegeltjes van het hitteschild van de shuttle zelf beschadigen. Een verwarmingssysteem moet die ijsvorming verhinderen.

Om dit systeem aan te brengen, moet de ruimtependel teruggerold worden naar de assemblagehal. De door Florida Today gesignaleerde andere problemen, een verdachte sensor voor het brandstofverbruik en een contaminatie van de bedekking van het hitteschild, zijn volgens de gezaghebbende krant ook al door managers van de NASA bevestigd. Discovery gaat nu ergens tussen 12 en 31 juli naar het internationale ruimtestation ISS gelanceerd worden.

Columbia

De space shuttle Columbia spatte in 2003 bij de terugkeer in de atmosfeer uiteen nadat superhete gassen de linkervleugel waren kunnen binnendringen via een gat. Dit was ontstaan door de inslag, tijdens de lancering, van een brok piepschuim, afkomstig van die enorme brandstoftank.