Poetin biedt Palestijnen materieel en training aan
Foto: AP
RAMALLAH - De Russische president Vladimir Poetin heeft de Palestijnen vandaag materieel en training aangeboden voor hun veiligheidsdiensten en hulp bij de wederopbouw van de infrastructuur in de Gazastrook.

Poetin sprak vandaag ongeveer twee uur met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas in Ramallah op de Westoever over het vredesproces in het Midden-Oosten.

De Russische president zei dat de hulp aan de Palestijnen voor Israël geen reden tot bezorgdheid moet zijn. De Palestijnen kunnen Russische helikopters krijgen voor het vervoer van Abbas en andere hoogwaardigheidsbekleders. Rusland wilde ook pantserwagens verstrekken aan de Palestijnse politie, maar dat plan is onzeker omdat Israël bezwaar maakte.

Het was de eerste keer dat een Russische president de Palestijnse gebieden bezocht. Poetin legde samen met Abbas een bloemenkrans neer aan het graf van de in november overleden Palestijnse leider Yasser Arafat.

Abbas wil vredestop in Moskou

Abbas vindt het een goed plan om een top over het Midden-Oosten in Moskou te houden. Poetin stelde woensdag in Egypte voor om komende herfst, als Israël zich heeft teruggetrokken uit de Gazastrook en een deel van de Westelijke Jordaanoever, in de Russische hoofdstad een vredestop voor het Midden-Oosten te organiseren.

Israël en de Verenigde Staten zijn tegen een top in Moskou.