N-VA vindt uitspraken Di Rupo ,,onaanvaardbaar''
BRUSSEL - Dat PS-voorzitter Elio Di Rupo vijf tot tien jaar communautaire windstilte wil na een akkoord in het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde is voor de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) onaanvaardbaar. Di Rupo moet zijn eigen regeerakkoord nog eens lezen, aldus partijvoorzitter Bart De Wever.
Di Rupo deed zijn uitspraak in het Canvas-programma Villa Politica dat vanavond wordt uitgezonden. De PS-voorzitter wil nog hoogstens twee weken werken aan een B-H-V-akkoord. Als er een akkoord uit de bus komt, blijft het volgens de PS-voorzitter best een tijd rustig op het communautaire front. ,,Vijf tot tien jaar'', zo zei hij.

,,Geen bezigheidstherapie''

De Wever wijst erop dat het federaal regeerakkoord voorziet in de oprichting van een Institutioneel Forum om een volgende stap in de staatshervorming voor te bereiden. Een verdere staatshervorming is geen bezigheidstherapie, maar nodig om in Vlaanderen een beleid te kunnen voeren, aldus de N-VA. De Wever wijst erop dat Vlaanderen fiscale en financiële autonomie nodig heeft om een eigen tewerkstelingsbeleid te voeren en de loonlast voor bedrijven effectief te verlagen.

Verhofstadt houdt zich op de vlakte

Premier Verhofstadt spreekt zich niet uit over communautaire onderhandelingen die al dan niet over vijf of tien jaar moeten gevoerd worden. Verhofstadt zei nu bezig te zijn met het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde. Maar hij weerlegde dat alles in de Wetstraat tegenwoordig rond B-H-V draait. ,,Als er een akkoord is, zullen we U dat meedelen'', zo luidde het.