Bush stelt bevolking gerust
Foto: rr
WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft gisteren voor het eerst sinds zijn herverkiezing in november een persconferentie gehouden die rechtstreeks uitgezonden werd op televisie. Daarin had hij het onder meer over het Amerikaanse pensioenstelsel, het energiebeleid en de stand van zaken in het Al-Qaeda-dossier.
Het pensioenstelsel in de Verenigde Staten wordt aangepast, zei Bush. Als dat niet gebeurt, stevent het regelrecht op een faillissement af. Hij werkt aan een plan voor privatisering van de pensioenen, en daar zouden volgens hem vooral de lagere inkomstengroepen beter van worden. Centraal in zijn plan staat de aansporing van jongeren om tijdig zelf te beginnen sparen voor een pensioen.

,,Geen prijsmanipulatie aan de pomp''

Verder beloofde Bush alles in het werk te stellen om de energieprijzen te laten dalen. Die prijzen beginnen immers op de groei te wegen. Concreet wil hij de olieproducerende landen aansporen om hun productie te verhogen.

Ook zei hij dat hij de consumenten gaat beschermen tegen al wie munt wil slaan uit de plotselinge prijsstijgingen van aardolie. ,,Er zal in de VS geen prijsmanipulatie aan de pomp zijn'', verzekerde hij.

De president benadrukte dat het energieverbruik in de Verenigde Staten veertig keer sneller gestegen is dan de energieproductie. Hij wees nogmaals op zijn energieplan dat hij woensdag onthulde en dat de afhankelijkheid van de VS ten opzichte van het buitenland moet verminderen. In die strategie zijn de Amerikaanse plannen voor olieboringen in Alaska cruciaal.

,,Al-Qaeda verzwakt''

Over de strijd tegen het terrorisme in de wereld zei Bush dat Al-Qaeda sterk verzwakt is en de Verenigde Staten punten blijven scoren in de oorlog tegen het terrorisme. ,,Wij boeken goede vooruitgang. Het terreurnetwerk Al-Qaeda, dat de VS heeft aangevallen, is sterk verzwakt. Wij zijn langzaam maar zeker bezig met de ontmanteling van deze organisatie'', bevestigde hij.

Volgens statistieken die de Amerikaanse regering woensdag publiceerde, stegen internationale terreuractiviteiten in 2004 spectaculair. Het aantal aanslagen in de wereld is meer dan verdrievoudigd vergeleken met het rapport van een jaar eerder.