Vijf jaar cel voor jongen die leraar doodschoot in Den Haag
Hans van Wieren Foto: epa
DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft de 17-jarige Murat Demir veroordeeld tot vijf jaar cel. De leerling van het Haagse Terra College schoot Hans van Wieren, de onderdirecteur van de school, dood. De jeugdstrafkamer van de rechtbank bepaalde ook dat Murat in behandeling moet. De jongen is volgens het volwassenenrecht veroordeeld.

Op 13 januari 2004 schoot Murat de 49-jarige docent en onderdirecteur Hans van Wieren in de kantine van het Terra College in het hoofd. Hij overleed diezelfde avond in het ziekenhuis. Murat wist in eerste instantie te ontkomen, maar gaf zichzelf nog dezelfde dag aan op het politiebureau in Den Haag.

Volgens de rechter heeft de scholier Van Wieren met voorbedachten rade doodgeschoten. Murat heeft vooraf besloten om op de onderdirecteur te schieten. Tussen het moment dat hij het wapen van zijn vriend afpakte en het moment van het schot heeft hij gelegenheid genoeg gehad om zich te bedenken, stelde de voorzitter van de jeugdstrafkamer.

Murat heeft bekend dat hij op Van Wieren heeft geschoten, maar verklaarde dat hij hem slechts een lesje wilde leren omdat hij zich geviseerd voelde door de leraar.

De maatschappij moet tegen Murat worden beschermd, vindt de rechtbank. De kans dat de jongen nog eens zoiets doet, is volgens haar reëel.

Hoewel Murat op het ogenblik van de moord nog minderjarig was, heeft de rechter hem toch volgens het volwassenrecht berecht omdat het om zo'n ernstig misdrijf ging. Daarmee is de rechter ingegaan op de vraag van de officier van justitie.

Murat is enigszins verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Hij is zwakbegaafd en snel gekrenkt, zei de rechter nog.

Een jaar cel voor leverancier pistool

Ook de man die Murat Demir het pistool zou hebben gegeven is veroordeeld. De 25-jarige H. Sadioglu kreeg twaalf maanden cel voor verboden wapenbezit. De rechtbank achtte medeplichtigheid aan moord niet bewezen.

Een 16-jarige medeverdachte die het wapen na de schietpartij verstopte in een bosje kreeg een celstraf van 31 dagen en een voorwaardelijke straf van 4 maanden opgelegd. Hij hoeft niet naar de gevangenis omdat de straf even lang is als zijn voorarrest.