ZURICH - De Ierse ruiter Cian O'Connor, die op de Olympische Spelen van Athene goud won in de jumping, moet zijn gouden medaille inleveren en wordt drie maanden geschorst. Dat heeft de tuchtcommissie van de internationale ruitersportfederatie (FEI) beslist in Zürich. O'Connor wordt ook geschrapt uit de uitslag van alle wedstrijden waar hij sinds de Spelen aan deelnam.
In het bloed van het paard van O'Connor, Waterford Crystal, werden zowel in het A- als het B-staal kleine hoeveelheden van de verboden producten Fluphenazine en Zuclophentixol gevonden. De tuchtcommissie is er wel van overtuigd dat O'Connor zijn paard niet opzettelijk heeft gedopeerd.

Het paard kreeg de kalmeringsmiddelen ruime tijd voor de start van de Spelen toegediend opdat het wat rustiger zou worden zonder dat het slaperig zou worden. Bij de controle in Athene werden echter nog miniscule hoeveelheden aangetroffen.

Er testten in Athene in totaal maar liefst vier paarden positief op het gebruik van verboden producten. Volgens velen is dat het gevolg van de nultolerantie die de FEI in het leven riep. In veel van de gevallen zou het gaan om medicatie en dus niet om doping. De kleinste behandeling, weken of zelfs maanden voor een toernooi (zoals dat bij O'Connor het geval was), bleek te volstaan voor een positieve test.

In mei 2004 testte een ander paard van O'Connor - ABC Landliebe - ook al positief, nadat het op weg naar Rome was behandeld voor een koliek. O'Connor krijgt dertig dagen de tijd om in beroep te gaan.

Het goud in de individuele jumping gaat - van zodra de FEI de wijziging officieel bekendmaakt - naar de Braziliaan Rodrigo Pessoa. De Amerikaan Chris Kappler schuift door naar de tweede plaats, de Duitser Mario Kutscher krijgt alsnog brons.