Frans links haalt 50,11 procent van de stemmen
President Jacques Chirac Foto: ap
PARIJS - De Franse president Jacques Chirac en zijn rechtse regering hebben gisteren een zware nederlaag geïncasseerd tijdens de regionale verkiezingen. De linkse coalitie van socialisten, communisten en ecologisten haalde 50,11 procent van de stemmen en won in 23 van de 26 regio's.

Voor het eerst sedert de herverkiezing van François Mitterrand bij de presidentsverkiezingen van 1988 behaalt links weer de meerderheid. Links sleepte 50,11 procent van de uitgebrachte stemmen in de wacht, terwijl republikeins rechts 36,94 procent van de stemmen haalde. Het uiterst-rechtse Front National kreeg 12,54 procent (tegen 15,3 procent in 1998 en 17,2 procent bij de presidentverkiezingen van 2002).

Deze verkiezingen wijzigen de parlementaire meerderheid niet, maar het resultaat betekent wel een afkeuring voor de regering. Volgens analisten hebben de kiezers hun ongenoegen willen uiten over het economische en sociale beleid.

Verwacht wordt dat Chirac de komende dagen een kabinetswijziging zal doorvoeren. Ook de positie van premier Raffarin is daardoor bedreigd.