Anderlecht verpulverde tegen Germinal Beerschot. De Kielse Ratten kregen vijf goals om de oren en de grote rattenvanger was Romelu Lukaku. Ook Kanu, Legear en Boussoufa troffen raak. De paars-witte leider zet zo in de competitie een reeks van 34 op 36 neer. Beerschot dreigt na vier nederlagen op rij zijn play-offplaats te verliezen.

LIVE Herbeleef de wedstrijd

Anderlecht maakte vrijdag jacht op een voetbal. In tegenstelling tot de povere bekermatch tegen Cercle Brugge begon paars-wit tegen Germinal Beerschot wel heel gretig aan de match. De tegenstander in balbezit werd telkens snel onder druk gezet. De Brusselaars kwamen dan ook, op de geschorste Mazuch na, weer met hun sterkste team op het veld. Door de afwezigheid de Tsjechische verdediger stond Deschacht opnieuw centraal in de defensie en was Van Damme linksback. Kanu stond op het middenveld. Ook bij Germinal Beerschot was er een grote verrassing. De nieuwe aanvaller Dawid Janzcyk was speelgerechtigd en stond aan de aftrap. Na een 0 op 9 in de competitie hadden de Antwerpenaren ook wat goed te maken en dus stuurde trainer Jos Daerden drie aanvallers in de wei. Dosunmu die nog steeds niet naar Lokeren is, stond op rechts en MacDonald liep links van Janzcyk. Zo probeerde men op het Kiel ook het wegvallen van de geblesseerde Bart Goor op te vangen, maar dat lukte niet echt.

Lukaku topschutter

Anderlecht tikte Beerschot in het eerste kwartier tureluurs. Vooral Kanu zette menige aanval op. Toen Legear in de elfde minuut een voorzet mocht trappen kwam de bal bij Lukaku. De 16-jarige hield met zijn imposante lichaam de ervaren Clement goed af, draaide weg en schoot met links binnen. Met zijn elfde goal van het seizoen nestelde de tiener zich zo naast Sidibe van Sint-Truiden op kop van de topschutterstand.

Net als in de heenmatch zag de 35-jarige Clement overigens weer sterretjes tegen de Anderlecht-belofte. Toen Lukaku opnieuw een bal op de borst mocht nemen ging zijn omhaal over de lat. Even later plaatste hij ook een voorzet van Van Damme net naast.

Pas na een kwartier kwam Germinal Beerschot wat beter in de wedstrijd. Janzcyk, die goed in de greep zat van Juhasz en Deschacht, kon zich voor één keer losmaken, maar zag zijn schot gestopt door Proto. Ex-Anderlecht speler Sherjill MacDonald was zeker niet Big Mac. Hij viel wel op met een lage voorzet, maar de intikker van Dosunmu werd nog afgeblokt door Deschacht. Net toen Germinal Beerschot weer wat begonnen te geloven in zijn kansen, sneed Anderlecht hen de adem af. Clement was al eens ontsnapt aan rood toen hij de dribbelende Biglia moest afstoppen, maar toen de Argentijn opnieuw op wandel ging bereikte hij Kanu. Die kapte zich goed vrij en schoot één minuut voor de rust de 0-2 op het bord. Voor Kanu zijn eerste goal ooit in een officiële match voor Anderlecht.

Wereldgoal Boussoufa

De Kielse Ratten kwam aangeslagen uit de kleedkamer en de Brusselaars bleven doorgaan. De Rattenvanger van Hamelen werd zowaar even van de troon gestoten door de Rattenvangers van Anderlecht. Toen Lukaku door de buitenspelval glipte zette hij voor en Legear duwde de afgeweken bal binnen. De goal van de avond kwam echter op naam van Boussoufa. Dit keer schudde Romelu Lukaku zijn verdedigers af op links. Met een gemeten assist bereikte hij de molenwiekende Boussoufa en de Marokkaan versloeg doelman Pacovski met een heerlijke halve omhaal.

Nog was de Brusselse honger niet gestild en de thuisploeg wist van geen hout pijlen meer te maken. Dit keer trof Legear de paal, maar Lukaku buffelde zijn twaalfde treffer van het seizoen binnen. Zo werd hij alsnog helemaal alleen topschutter.

Met 0 op 12 beleeft Germinal Beerschot dus een desastreuze start van 2010. De ploeg van Jos Daerden dreigt dit weekend zelfs zijn play-offplaats te verliezen. Anderlecht daarentegen kan na een indrukwekkend reeks van 34 op 36 volgende woensdag met een tank boordevol vertrouwen de topper tegen Club Brugge aanvatten.