KORTRIJK - De rechtbank van koophandel in Kortrijk heeft vandaag het gerechtelijk akkoord van de Waregemse textielgroep Sofitex opgeheven. Dat betekent dat het bedrijf niet langer tegen schuldeisers is beschermd.
De rechter vindt dat de cijfers die de Sofitex-groep vorig jaar bij het toekennen van het akkoord heeft voorgelegd, niet waargemaakt konden worden. Onder meer het materiaalverbruik ligt tien procent hoger dan was vooropgesteld.

Begin oktober vorig jaar kregen de nv's Sofitex, Sofinal-Cotesa, Sofispin, Sofisize, Weverijen Sofinal, Silversilk, Sofisilk, Sofiprint en Soficoat, allen met maatschappelijke zetel in Waregem, door de rechtbank een gerechtelijk akkoord toegekend voor een periode van zes maanden. De aanvraag voor zo'n concordaat werd ingegeven door liquiditeitsproblemen.

Bedrijf gezond maken

De textielgroep kondigde aan haar juridische toestand te willen vereenvoudigen, een herschikking van de schulden aan te vragen, een afslanking door te voeren en enkele delen te verkopen. Op die manier hoopte de directie het bedrijf opnieuw financieel gezond te maken en zich meer op hoogwaardig technisch textiel toe te leggen.

Nu het gerechtelijk akkoord is stopgezet, resten er Sofitex vier mogelijkheden:
  • een nieuw gerechtelijk akkoord aanvragen
  • beroep aantekenen tegen het huidige vonnis
  • een vereffening doorvoeren (wat betekent dat alle onderdelen moeten worden verkocht en de werknemers worden ontslaan)
  • het faillissement aanvragen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig