De lieden die de naam 'Veronica' hadden bedacht voor de legendarische zeezender Radio Veronica hadden het mis toen ze verwezen naar een verzenbundel van Annie Schmidt met de naam 'Het Schaap Veronica', zo heeft de Nederlandse zeezenderdeskundige Hans Knot op zijn website gemeld.

Het oorspronkelijke plan was Veronica 'Vrije Radio Omroep Nederland' (VRON) te noemen, als alternatief voor het toen exclusief openbare omroepbestel in Nederland. Volgens de legende werd, ook om juridische problemen met het letterwoord 'VRON’ te voorkomen, snel de naam 'Veronica' bedacht. Daarin zaten alle letters van 'VRON', en refereerden de initiatiefnemers naar eigen zeggen naar een populaire verzenserie van Annie M.G. Schmidt, 'Het Schaap Veronica'. Sindsdien nam zowat iedereen dit voor waar aan.

Tot Hans Knot zijn neus nu eens niet in boeken of publicaties over zeezenders, maar in Nederlandse literatuur stak. Hij ontdekte dat het schaap Veronica al tien jaar eerder dan de zeezendernaam Veronica was geboren, met name in 1950. Tot 1957 verscheen maandelijks in de krant Het Parool een aflevering over het schaap Veronica.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig