EU vraagt Libië om vrijlating veroordeelde verpleegsters en arts
BRUSSEL - De Europese Unie heeft donderdag bij Libië aangedrongen op vrijlating van de vijf Bulgaarse verpleegkundigen en de Palestijnse arts die ter dood zijn veroordeeld omdat ze ruim vierhonderd kinderen opzettelijke het aidsvirus HIV zouden hebben toegediend.
,,Ik hoop ten zeerste dat de Libische autoriteiten de nodige maatregelen zullen nemen om de doodvonnissen te herzien en ongedaan te maken'', aldus eurocommissaris van buitenlandse zaken Benita Ferrero-Waldner in een brief aan het Libische ministerie van buitenlandse zaken.

De zes zitten al sinds 1999 vast en vorige week zijn ze voor tweede keer ter dood veroordeeld, hoewel wetenschappers hebben gezegd dat de kinderen, van wie er vijftig zijn overleden, al besmet zijn geraakt toen de zes nog niet in Libië werkten.

Ferrero-Waldner spreekt er in haar brief haar spijt over uit dat de rechtbank het oordeel van de wetenschappers niet in zijn overwegingen heeft betrokken en zegt te hopen dat het hooggerechtshof dit wel zal doen. De zaak van de zes is automatisch doorverwezen naar het hooggerechtshof.