ANTWERPEN - Hoewel hij de levenslange opsluiting riskeert voor de racistische moorden die hij in mei in Antwerpen pleegde, wil de 18-jarige Hans Van Themsche zijn examens in de richting ''medewerker dierenzorg'' via de middenjury afleggen. Dat meldt Het Laatste Nieuws donderdag op zijn website.
Het staat echter nog niet vast of hem dat ook zal lukken. De praktijklessen en praktische proeven, die deel uitmaken van de technische opleiding, kan hij niet vanuit de cel volgen en afleggen. ,,Er zijn inderdaad technische problemen, want de opleiding omhelst ook practica die hij om begrijpelijke redenen niet kan doen'', verklaart zijn raadsman Bart Herman.

Of Van Themsche zich nu op zijn studie toelegt, omdat hij hoopt op een toekomst buiten de gevangenis, laat zijn advocaat in het midden. ,,Dat hij wil studeren en een getuigschrift behalen, wijst er niet per se op dat hij op een toekomst buiten de cel rekent. Het kan ook een streven naar persoonlijke verrijking zijn dat hem drijft. Of om iets omhanden te hebben, om het grof te stellen'', zegt Bart Herman.

Op het moment van de feiten volgde Van Themsche de richting dierenverzorging aan het Vrij Agro- en biotechnisch Instituut in Roeselare, waar hij intern was. Nu zit hij in de gevangenis van Antwerpen. Zijn assisenproces zou mogelijk al in mei 2007 kunnen beginnen.