CRAWFORD - De regering van de Verenigde Staten maakt volgens president George W. Bush "vooruitgang" in het uitschrijven van een nieuwe strategie voor Irak, maar stelde dat er nog verder overleg nodig is met de Iraakse regering en leden van het Congres. Dat maakte Bush bekend na een vergadering, op zijn ranch in het zuiden van Texas, met zijn topmedewerkers.
De sleutel tot succes is hoe de Iraakse regering omgaat met de elementen die de vooruitgang verhinderen, zei het Amerikaanse staatshoofd. Volgens Bush blijft het doel een Irak dat zelf kan regeren, zichzelf kan verdedigen en kan handhaven. De VS wil de jonge democratie van Irak helpen om te overleven en zichzelf te ontwikkelen.

Het Witte Huis maakte voor de samenkomst van Bush en zijn topmedewerkers reeds bekend dat hij geen definitieve beslissing zou nemen over de toekomstige strategie in Irak. De president wil met zijn belangrijkste veiligheidsadviseurs alle opties doorlopen en de gevolgen ervan bestuderen, aldus de woordvoerder van het Witte Huis.

Na nieuwjaar

Bush wil de nieuwe strategie, volgens de woordvoerder, na nieuwjaar bekendmaken, maar een exacte datum werd niet vastgelegd.

Tot de nationale veiligheidsraad, die vandaag/donderdag vergaderde, behoren de nieuwe minister van Defensie Robert Gates, minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice, vicepresident Dick Cheney, generaal Peter Pace en de presidentiële raadgever voor nationale veiligheid Stephen Hadley.

Volgens berichten van de Amerikaanse pers overweegt Bush om het Amerikaanse leger in Irak met 30.000 soldaten te versterken, om zo de situatie in de Iraakse hoofdstad Bagdad onder controle te krijgen.