Seksbedrijven in Amsterdam massaal naar rechter
De opknapbeurt van het Antwerpse schipperskwartier heeft de werkomstandigheden verbeterd, maar achter de mooie façade speelt zich nog veel ellende af. Wim Kempenaers
Foto: © WKB Wim Kempenaers
AMSTERDAM - Alle 33 seksbedrijven in Amsterdam die voor het einde van het jaar hun deuren van de gemeente moesten sluiten, stappen naar de rechter. Elk prostitutiebedrijf heeft een kort geding aangespannen om het besluit van de gemeente Amsterdam aan te vechten. Tot de uitspraken van de rechtbank kunnen zij hun activiteiten voortzetten, liet de gemeente donderdag weten.
Het stadsbestuur besloot eind november 33 vergunningen van prostitutiebedrijven in te trekken of niet te verlenen. De beslissing volgde na intensieve controles naar criminele activiteiten van ondernemers in de roemruchte hoerenbuurt. Het besluit zou betekenen dat bijna een derde van de raamprostitutie op de Amsterdamse Wallen zou verdwijnen.

De verzoeken worden medio januari door de rechtbank behandeld. De verwachting is dat de rechter vervolgens binnen enkele weken uitspraak doet. Charles Geerts, met zestig ramen een van de grootste seksbazen op de Wallen, liet eind november al direct weten ''de beslissing van de gemeente tot de hoogste rechter te zullen aanvechten''. Ook vier horecabedrijven die hun vergunning kwijtraakten, schakelen de rechter in.

Burgemeester Job Cohen wil op korte termijn met banken gaan praten om de financiering van bonafide prostitutiebedrijven mogelijk te maken. Banken zijn nu terughoudend met het financieren van seksbedrijven. Hierdoor worden deze bedrijven gedwongen in zee te gaan met private financiers, met het risico dat daar ook dubieuze figuren tussen zitten.

,,Wanneer banken bereid zouden zijn om bonafide bedrijven te financieren, kan dat een positief effect hebben bij het terugdringen van de criminaliteit op de Wallen'', aldus de gemeente. Ook prostituees moeten net als andere ondernemers de mogelijkheid krijgen een normale hypotheek te kunnen afsluiten, vindt de gemeente.

Amsterdam is sinds enige tijd bezig de prostitutiebranche door te lichten aan de hand van de drie jaar geleden ingevoerde wet Bibob. Die maakt het mogelijk vergunningen in te trekken of niet te verlenen als ondernemers strafbare feiten hebben gepleegd. De eerste screening, van de drie in totaal, is nu afgerond. Naar verwachting zijn eind 2007 alle seksbazen in Amsterdam doorgelicht.