Ontvoerde Israëlische soldaat wordt binnenkort vrijgelaten
Gilad Shalit Foto: epa/belga
AL-ARICH - De Israëlische soldaat die in juni aan de Israëlische kant van de Gazastrook werd gevangengenomen, wordt binnenkort vrijgelaten. Dat heeft de Palestijnse premier Ismaïl Haniyah op de Egyptische luchthaven al-Arich in het noorden van de Sinai aan de pers verklaard, kort voor hij op pelgrimstocht vertrok naar Mekka.

,,Het dossier over de Palestijnse gevangenen wordt weldra afgesloten en hun vrijlating, samen met die van de Israëlische soldaat, is voor binnenkort'', zei Haniyah. ,,We moeten druk op Israël blijven uitoefenen opdat het dossier afgerond wordt en opdat de Palestijnse gevangenen en de Israëlische soldaat Gilad Shalit, die op 25 juni door een Palestijns commado werd gevangengenomen, vrijkomen'', aldus de Hamasminister. De onderhandelingen over de vrijlating van Gilad Shalit stuiten op het aantal Palestijnse gevangenen, dat Israël als tegenprestatie moet vrijlaten.

Conflict Fatah-Hamas

Haniyah zal van zijn bezoek aan Mekka in Saoedi-Arabië gebruikmaken om te overleggen met de Soedische autoriteiten over ,,nieuwe gegevens op het Palestijns toneel en meer in het bijzonder over het bestand tussen de Palestijnse bewegingen''.

Hamas en de Fatah van de Palestijnse president Mahmoed Abbas zijn in een machtsstrijd verwikkeld sinds Abbas op16 december vervroegde verkiezingen had aangekondigd teneinde uit de politieke impasse te geraken. Militanten van Fatah en Hamas staakten de strijd op 20 december na gevechten die het leven kostten aan 15 mensen en waarbij tientallen gewonden vielen. De twee kampen zijn er tot nog toe niet in geslaagd een regering van nationale eenheid te vormen.