NEW DELHI - Vijftig jongens tussen de 8 en 14 jaar die in de Indiase hoofdstad New Delhi te werk waren gesteld in borduurwerkplaatsen en daar praktisch een slavenbestaan leidden, zijn donderdag door een lokale kinderrechtenorganisatie bevrijd.

Enkele ouders, arme boeren in de deelstaat Bihar, hadden de ngo Save the Children Mission benaderd met het verzoek hun kinderen op te sporen. De ouders hadden de kinderen zelf naar New Delhi gebracht. Hun was beloofd dat ze onderwijs en een maandsalaris van drieduizend tot vierduizend Indiase roepie (zo'n 50 tot 70 euro) zouden ontvangen, maar de ouders ontvingen en hoorden niets.

Een woordvoerder van de ngo, Kailash Satyarthi, zei dat de kinderen twee jaar lang geen salaris hadden ontvangen en geregeld waren afgeranseld.

Er is een proces tegen drie eigenaars van borduurwerkplaatsen ingesteld, maar alledrie zijn voortvluchtig. De regering kondigde eerder dit jaar een verbod op arbeid af voor kinderen onder de 14. Het verbod geldt met name voor huishoudelijk personeel en voor werk in restaurants en andere horecabedrijven. In veel gebieden en bedrijfstakken wordt het verbod evenwel grootschalig genegeerd.

Er werken nog naar schatting dertien miljoen kinderen in India, niet zelden in riskante bedrijven zoals glasblazerijen. De kinderen worden veelal onderbetaald, krijgen slecht te eten en worden geslagen.