,,Gazprom bereidt zich voor op blokkade''
Foto: afp
BRUSSEL - De Russische gasproducent Gazprom neemt voorbereidingen om de leveringen aan Europa veilig te stellen in het geval Wit-Rusland de doorvoer blokkeert. Het concern, dat een monopolie heeft in Rusland, onderhandelt met Oekraïne om het transport via dat land te verhogen.
Dat meldt de Russische krant Kommersant donderdag. België betrekt zijn gas vooral uit Nederland en Noorwegen, dus in ons land worden geen problemen verwacht.

De topman van Gazprom, Alexej Miller, heeft gedreigd vanaf 1 januari de gasleveringen aan Wit-Rusland stop te zetten. Oorzaak van het conflict is een drastische verhoging van de vraagprijs. Als Gazprom geen gas meer wil leveren aan haar buurland, dreigt de Wit-Russische regering er op zijn beurt mee de doorvoer naar Europa te blokkeren.

Volgens persagentschap Interfax gaat het om 44 miljard m3 per jaar, 29 procent van de Russische gasexport. Die gaat voor een groot deel door de Jamal-Europa pijplijn die van West-Siberië naar Europa loopt. Als die wordt afgesloten, worden vooral Kaliningrad, Polen, Litouwen en Letland getroffen. Rusland wil de problemen opvangen door het gas via Oekraïne te sturen, maar de leidingen in dat land zouden slechts een verhoging van vier tot vijf procent aankunnen.

In België is Distrigas, met meer dan tachtig procent van de markt, de grootste leverancier. ,,Als er een blokkade komt, zullen wij daar geen probleem van ondervinden'', zegt woordvoerder Thierry Rotsaert. ,,De belangrijkste leveranciers van Distrigas zijn Nederland, Noorwegen en Algerije.'' Enkel een eventuele prijsstijging op de internationale markt kan ons land treffen, maar omdat de prijzen momenteel laag liggen, zal die volgens Distrigas nauwelijks voelbaar zijn.

De enige die in België eventueel invloed zal ondervinden van de mogelijke blokkade is BASF in de Antwerpse haven. Dat betrekt via een rechtstreekse pijplijn van Nederland zijn gas voor een deel uit Rusland.