Voor 100.000 euro schade door grafschennis Gentbrugge
GENT - De schade na de vernielingen begin december op een kerkhof in Gentbrugge zou oplopen tot 100.000 euro. Dat zegt de schepen van Bevolking en Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, Catharina Segers (VLD). Eerder had de stad haar eigen schade - urnen en urnenkelders die nog niet in concessie waren gegeven - al begroot op 46.529 euro.

Volgens Segers wordt de totale schade aan het kerkhof op ongeveer 100.000 euro geraamd. Tijdens een informatievergadering woensdag werden nabestaanden ingelicht over wanneer en hoe de verzekering in te schakelen. In sommige gevallen kan de brand- of familiale polis soelaas bieden, maar bij geringe schade is de vrijstelling te hoog.

Behalve de stad hebben nog een 300-tal particulieren schade geleden. Soms gaat het echter om niet meer dan een fotootje op een porseleinen plaatje dat vernield is, zegt schepen Segers. ,,En dat kost misschien 65 of 70 euro.''

Gemeenschappelijk schadedossier

De stad had daarom laten onderzoeken of het mogelijk was een gemeenschappelijk schadedossier in te dienen. Maar omdat het om verschillende pv's gaat en omdat verzekeraars sowieso onderling afspraken hebben rond de uitbetaling van schadevergoedingen, leek zoiets op het eerste gezicht niet haalbaar, aldus Segers.

Toch wil ze de juridische dienst de mogelijkheid opnieuw laten bekijken. Vooral voor schadegevallen die lager zijn dan de franchise, is een gemeenschappelijk dossier interessant. Er zou gedacht kunnen worden aan een uitbetaling via een stedelijk rampenfonds. De stad zou op haar beurt de schade dan eventueel verhalen op de dader.

Segers doet hieromtrent evenwel geen beloftes. ,,Het is aan het nieuwe bestuur om hierover te beslissen. We moeten ook opletten geen precedent te scheppen, voor andere gevallen van vandalisme. Hier is natuurlijk wel sprake van een 'uniek', uitzonderlijk feit, maar het mag niet de bedoeling zijn dat de stad voortaan andere schade zoals afgebroken autospiegels gaat vergoeden.''