RIO DE JANEIRO - Zwaargewapende gangsters, die deel uitmaken van de drugsmaffia, hebben donderdagmorgen een reeks aanvallen uitgevoerd op militaire en burgerdoelwitten in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Volgens Braziliaanse media vielen daarbij zestien doden en raakten 22 personen gewond.
De leden van de drugsmaffia reden zwaarbewapend rond in de Braziliaanse stad en schoten op politiepatrouilles en politiecommissariaten. De aanvallers stopten ook verschillende autobussen en staken ze in brand.

De televisiezender Globonews had het over ,,vier uren van onophoudelijke terreur'' in de stad.

De meeste doden vielen in het noordelijk gedeelte van Rio toen dertig gemaskerde mannen een bus met 28 passagiers, die uit de staat Espirito Santo kwam, in brand staken. In die bus werden minstens zeven personen verkoold.

Bij de gewelddadigheden kwamen ook verschillende politieagenten en een lid van de maffia om het leven, alsook een vrouwelijke straatverkoopster. Tijdens een van de schietincidenten raakte een kind zwaargewond. In de wijk waar de zwaarst beveiligde gevangenis van Rio zich bevindt, werden drie bussen in brand gestoken.

Volgens de politie werden drie verdachten opgepakt.

Het gaat om de zwaarste uitbraak van geweld sinds in mei 120 mensen om het leven kwamen bij gewelddadigheden in een andere Braziliaanse stad, Sao Paulo.