BRUSSEL - De Europese beurzen bewegen amper in de middaghandel. De mijnwaarden profiteren van de stijgende metaalprijzen. Het is afwachten of enkele Amerikaanse macrocijfers die deze namiddag worden vrijgegeven, invloed zullen hebben op het sentiment.
De verkoop van bestaande huizen in november zal om 16 uur de nodige aandacht krijgen. Woensdag raakte al bekend dat de verkoop van nieuwe woningen in de VS in december onverwacht met 3,4 procent is gestegen, een signaal dat de huizenmarkt uit een dal klimt. Voorts staan om 16 uur de industriele productie in Chicago en het Amerikaanse consumentenvertrouwen (14.30 uur) in de kijker.

De Stoxx50 staat omstreeks 13 uur 0,1 procent lager op 3.712,65 punten. De Eurostoxx50 zakt 0,2 procent tot 4.128,40 punten.

De prijzen voor koper, aluminium en zink bewegen in stijgende lijn op de London Metal Exchange. De prijs voor tin staat op het hoogste niveau in 17 jaar door speculatie dat het aanbod vanuit Indonesie zal verminderen. Anglo American wint 0,4 procent tot 2.486 pence en BHP Billiton gaat 0,8 procent hoger tot 936 pence.

De Duitse energiereus E.ON verlaagt zijn bod op het Spaanse energieconcern Endesa met 500 miljoen euro tot 36,5 miljard euro vanwege de lagere marktwaarde van de groep. Dat meldt het Duitse Handelsblatt. De lagere waardering is te verklaren door de uitkering van uitzonderlijke dividenden van 50 cent per aandeel Endesa. E.ON-topman Wulf Bernotat had bij de lancering van het bod al aangegeven dat de dividenden moeten worden afgetrokken van de prijs van de aandelen voor afronding van het bod. De saga rond de overnamepoging van E.ON begon bijna een jaar geleden. E.ON zakt 0,2 procent tot 102,84 euro.

SAP, de grootste producent van ondernemingssoftware ter wereld, verwacht in de komende jaren een dubbelcijferige groei. Het orderboek en de productenpijplijn zitten vol. Het bedrijf gaat ook zijn dividend over 2006 optrekken en gaat mogelijk eigen aandelen blijven inkopen in 2007. Dat zei gedelegeerd bestuurder Werner Brandt in een gesprek met Boersen-Zeitung. SAP wint 0,3 procent tot 40,33 euro.

Akzo Nobel gaat volgens de Financial Times de Britse chemiegroep ICI Chemical Industries kopen. ICI verkocht in november zijn afdeling geuren en smaken. Daardoor zou ICI een meer geschikte overnamekandidaat geworden zijn. ICI stijgt 0,9 procent tot 448,75 pence en Akzo Nobel zakt 0,3 procent tot 46,03 euro.