Vliegen op Zaventem duurder door veiligheidsmaatregelen
Op Brussels Airport werd vorige week door het bagageafhandelingsbedrijf Aviapartner gestaakt.
BRUSSEL - Vliegtickets worden vanaf april volgend jaar een beetje duurder op Brussels Airport. Dat heeft te maken met verhoogde beveiligingskosten, zo blijkt donderdag uit een persbericht van de luchthaven. Wie van op Brussels Airport vertrekt, zal iets meer dan een euro extra moeten betalen.
Op 2 januari wordt op de luchthaven de zone met de hoogste beveiliging fors uitgebreid, zo luidt het in het persbericht. Dat leidt tot meer beveiliging en een vlottere afhandeling van de vluchten aan de pieren, maar ook tot verhoogde beveiligingskosten. En die worden vanaf 1 april 2007 doorgerekend, samen met de indexering van de vergoedingen.

Voor de passagiers gaat het om een vergoeding voor het gebruik van de installatie en een veiligheidsvergoeding, legt Paul De Backer van Brussels Airport uit. In totaal zullen passagiers die de luchthaven in Zaventem als vertrekpunt hebben 23,49 euro moeten betalen in plaats van 22,44 euro nu. Ook voor transfer- en transitpassagiers wordt de vergoeding verhoogd, respectievelijk tot 14,99 euro en 4,83 euro.

Voorts is er ook een stijging van het eenheidstarief voor de berekening van de landingsrechten, van 1,53 euro tot 2,05 euro. Dat bedrag wordt door de luchthaven aan de luchtvaartmaatschappijen opgelegd. ,,Deze vergoeding wordt zelden doorgerekend aan de passagiers'', zegt de Backer.

De uitbreiding van de beveiligde zone is een maatregel die werd opgelegd door de federale overheid op basis van Europese richtlijnen. ,,Brussels Airport heeft alles in het werk gesteld om de bijkomende kosten zo laag mogelijk te houden'', luidt het. ,,Ook met deze verhogingen blijft Brussels Airport een luchthaven met gereguleerde tarieven die lager liggen dan de meeste vergelijkbare Europese luchthavens'', besluit Brussels Airport.