LAGOS - Een benzinepijpleiding in een arme wijk van de Nigeriaanse stad Lagos bleek donderdag te lekken, maar berichten dat de leiding was ontploft, blijken niet te kloppen. Eerder deze week vielen bij de explosie van een pijpleiding minstens 265 doden. Het Rode Kruis ging donderdag op onderzoek uit en constateerde dat er geen explosie had plaatsgevonden.

In Nigeria wordt vaak illegaal afgetapt uit pijpleidingen, waarbij vluchtige brandstof wordt gemorst en er op sommige plekken plassen blijven liggen die exploderen als er een vonkje bij komt. In mei kostte een dergelijke explosie in Lagos meer dan 150 mensen het leven en in 1998 kwamen bij een explosie in het zuiden van Nigeria zelfs duizend mensen om.

Nigeria is de grootste olieproducent van Afrika, maar door corruptie, slecht management en beperkte raffinagecapaciteit ontstaat in het land toch regelmatig een tekort aan brandstof voor voertuigen en ovens. De afgelopen dagen leidden dergelijke tekorten tot lange files bij de benzinestations in Lagos.