BERLIJN - Het Duitse elektronicaconcern Siemens en het Amerikaanse IBM hebben een groot contract binnengerijfd bij het Duitse leger. Het contract voor de levering van elektronicamateriaal en -diensten loopt over tien jaar en heeft een waarde van 7,1 miljard euro, zo maakten de verschillende partijen bekend.
Het project werd Herkules gedoopt, en moet het niet-militaire informaticasysteem van de Bundeswehr moderniseren. Zo zullen de 7.000 servers worden vervangen, komen er 140.000 pc's met nieuwe software, 15.000 mobiele telefoons, 300.000 vaste telefoons en wil het leger de meest moderne netwerken voor gegevensoverdracht.

Om het contract uit te voeren wordt er een nieuwe vennootschap opgericht: BWI IT met zetel in Meckenheim. De Duitse staat zal 49,9 procent controleren, de rest komt in handen van Siemens (SBS) en IBM.

Herkules is het grootste publiek-private partnership van Europa. Op termijn zullen er 2.950 mensen binnen de Bundeswehr worden ingezet om het project in goede banen te leiden.

Er wordt al jaren onderhandeld over het contract. Zo was onder meer een consortium met de Europese luchtvaartgroep EADS in de running. Maar dat haakte begin 2004 af omdat de Duitse overheid te veel eisen zo stellen met betrekking tot de prijs.