Nog maar 4 op de 10 kandidaten slagen voor nieuw rijexamen
Jill Simons krijgt veel positieve reacties op haar affichecampagne tegen het duur parkeren in Mechelen. Foto: © INGE VAN DEN HEUVEL
BRUSSEL - Sinds de invoering van het nieuwe rijexamen op 1 december slagen nog maar vier op de tien kandidaten. Voordien waren dat zes op de tien kandidaten. Volgens minister van Verkeer Landuyt is het nog te vroeg om conclusies te trekken.
De cijfers at stelt VAB vast op basis van informatie van rijschoolinstructeurs, examinatoren en kandidaat-bestuurders. ,,Het examen is zwaarder geworden en veel kandidaten zijn onvoldoende voorbereid'', stelt VAB-woordvoerder Maarten Matienko aan Belga.

Sinds 1 december is het praktijkexamen voor het behalen van rijbewijs B hervormd. Zo worden de maneuvers niet langer op privé-terrein uitgevoerd, maar zijn ze geïntegreerd in het examen op de openbare weg. Bedoeling is om de werkelijke rijvaardigheid van de kandidaat-bestuurder te evalueren. Het examen duurt nu ook langer dan vroeger.

VAB vindt het vernieuwde rijexamen op zich een verbetering, maar stelt vast dat veel kandidaat-chauffeurs niet goed voorbereid zijn. De automobilistenorganisatie heeft verscheidene voorstellen om kandidaten beter voor te bereiden.

Wachten op definitieve cijfers

Het is gevaarlijk om na drie weken al verregaande conclusies te trekken over het nieuwe rijexamen. Dat zegt Els Bruggeman, de woordvoerster van minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A), donderdag aan Belga. Ze wil objectieve cijfers van de examencentra afwachten.

,,De rijscholen zijn niet de meest objectieve bron'', aldus Bruggeman. ,,Op basis daarvan willen we geen verregaande conclusies trekken. Wanneer er objectieve cijfers zijn, zullen we daarop voortgaan", vervolgt de woordvoerster, die erop wijst dat ze ,,de indruk heeft dat de VAB reclame wil maken voor de eigen producten''.