Drie miljoen moslims beginnen aan hajj
Tienduizenden moslims trekken biddend rond de Kaaba, een kubusvormig heiligdom in het centrum van de Grote Moskee van Mekka. Foto: AP
BRUSSEL - Naar schatting drie miljoen moslims zijn donderdag begonnen aan hun jaarlijkse bedevaart, de zogenaamde hajj. Ze hebben de Saoedische stad Mekka verlaten en zijn op weg naar een tentenkamp waar ze de komende dagen zullen verblijven. De Saoedische autoriteiten hebben strengere veiligheidsmaatregelen genomen, zo berichtte de Britse openbare omroep BBC.
Bij de laatste hajj, begin januari van dit jaar, stierven minstens 345 pelgrims bij de rituele steniging van de duivel. Ze werden in de menigte vertrappeld nadat er paniek was uitgebroken.

De Saoedische autoriteiten hanteren nu een strikt quotasysteem om het aantal pelgrims op een beheersbaar niveau te houden. Er zijn ongeveer 50.000 veiligheidsmensen gemobiliseerd, en bovendien zijn er herinrichtingswerkzaamheden uitgevoerd aan de voet van de brug van Jamarat, in Mina, waar de incidenten zich vorig jaar voordeden. Op die plek waar de duivel aan Abraham zou zijn verschenen, gooien de pelgims steentjes naar drie zuilen. Er ontstaat vaak een gevaarlijke flessenhals.

De hajj eindigt maandag. De bedevaart, een van de vijf zuilen van de islam, is een plicht voor alle gezonde, volwassen moslims die over voldoende financiële middelen beschikken. Ze moeten de hajj minstens een keer in hun leven ondernemen.