BAGDAD - Drie bomexplosies hebben donderdagochtend in de Iraakse hoofdstad Bagdad aan zeker 23 burgers het leven gekost, aldus de politie. Meer dan zeventig mensen raakten gewond.
Negen doden en 43 gewonden vielen toen even na 10 uur kort na elkaar twee bommen ontploften tegenover een park in het zuiden van Bagdad. Bij het Al-Sha’ab stadion in het oosten van de stad ontplofte een bom onder een auto vlakbij een rij mensen die op hun beurt wachtten om kerosine te kopen; twaalf mensen kwamen om en 26 raakten gewond. In het westen van Bagdad ontsnapte een politiepatrouille aan een aanslag, maar kwamen twee voorbijgangers om en raakten vier mensen gewond.

Bij een aanval op een controlepost van leger en politie in de stad Balad ten noorden van Bagdad kwamen donderdag drie militairen om het leven en raakten vijf militairen en drie burgers gewond. Volgens ooggetuigen reden de aanvallers in politievoertuigen en droegen zij politie-uniformen.

In de omgeving van Qazaniya bij de Iraanse grens werd een Iraakse soldaat gedood toen zijn legervoertuig werd opgeblazen door een bom.

Ten zuiden van Bagdad hebben Iraakse en Amerikaanse militairen dinsdag de leider van een cel van de terreurgroep Al-Qaeda in Irak gevangengenomen. De verdachte wordt verantwoordelijk geacht voor de ontvoering van twee Amerikaanse militairen in juni, die later gemarteld en vermoord terug werden gevonden, aldus een bekendmaking van het Amerikaanse leger.