BRUSSEL - Unicef België stuurt vandaag een missie naar Sri Lanka om hulp te bieden aan de honderdduizenden overlevenden van de natuurramp die onderdak, drinkbaar water en medische bijstand nodig hebben. Unicef België maakte al 100.000 euro over, maar roept de Belgische bevolking dinsdag op om nog meer te geven.
Volgens Unicef hebben Sri Lanka en Indonesië de grootste nood aan humanitaire hulp. In Sri Lanka deelde het VN-kinderfonds al 30.000 dekens en matrassen uit, evenals t-shirts en kleding uit plaatselijke noodvoorraden. Vandaag vliegt vanuit Kopenhagen een vliegtuig met 45 ton hulpmateriaal naar Colombo. Het gaat om orale rehydratatiezouten voor zieke kinderen en medisch materiaal, waarmee drie maanden lang 15.000 personen verzorgd kunnen worden, evenals tenten, dekens en ander hulpmateriaal.

Unicef Sri Lanka zal een oproep tot noodhulp lanceren ten belope van 6 miljoen dollar om aan de dringendste behoeften van de kinderen in Sri Lanka te voldoen. Ted Chaiban van Unicef Sri Lanka waarschuwt eveneens dat anti-persoonsmijnen in het land door de vloedgolven buiten de bekende mijnenvelden zijn komen te liggen. Ook de panelen die voor mijnen waarschuwen, zijn door het water meegespoeld of vernietigd.

In India steunt de VN-organisatie de initiatieven van de plaatselijke en federale overheden. In de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu, leverde Unicef al honderdduizenden waterzuiveringstabletten, 1.600 waterreservoirs (van 500 liter), 30.000 dekens, 200.000 zakjes met orale rehydratatiezouten en medisch materiaal voor een dertigtal ziekenhuizen.

Unicef is ook actief in Indonesië en op de Maldiven, Thailand, Bangladesh en Myanmar. Het VN-kinderfons werkt samen met de overheden en andere humanitaire organisaties om kinderen te identificeren die door de natuurramp werden gescheiden van hun ouders en hun gemeenschap.

Gezamenlijk rekeningnummer
Caritas International, Unicef, het Rode Kruis, la Croix Rouge, Oxfam en Handicap International openen één gemeenschappelijk rekeningnummer voor financiële steun aan de slachtoffers van de ramp in Zuidoost-Azië. Giften zijn welkom op het rekeningnummer 000-0000012-12.

Artsen Zonder Grenzen behoudt zijn eigen rekeningnummer: 000-0000060-60.