ANTWERPEN - InBev onderhandelt met Alfa Eco om het belang van die investeringsmaatschappij in het Russisch-Oekraïense InBev-filiaal Sun Interbrew over te kopen. Mogelijk volgt er nog deze week een akkoord, schrijft de Russische krant Vedomosti vandaag. Volgens analisten zou Alfa Eco aan de operatie een winst van 50 tot 100 procent overhouden.
In het begin van de zomer bouwde de Russische investeringsmaatschappij via de beurs een belang van 15 procent van de stemgerechtigde Sun Interbrew-aandelen op, aldus de krant. InBev verklaarde daarop dat het niet op zoek was naar een nieuwe strategische partner in de joint-venture. In augustus besliste het toenmalige Interbrew (InBev) om het belang van joint-venture-partner Sun uit te kopen, waardoor het alleen eigenaar werd van 75,5 procent van de stemgerechtigde aandelen. Die operatie werd in november evenwel verworpen door een Russische rechtbank. Een beslissing waartegen InBev momenteel een proces in beroep voert.

Alfa Eco ontkent dat het iets te maken heeft met de uitspraak van de rechtbank, maar verklaarde wel voordeel uit de situatie te willen halen. Volgens eerdere, onbevestigde geruchten zou de investeringsmaatschappij haar aandelen te koop hebben aangeboden aan InBev.

Vedomosti citeert nu anonieme bronnen dicht bij de zaak en stelt dat Alfa Eco en InBev nog deze week een akkoord over de transactie zullen bekendmaken. Een andere bron merkt op dat de deal pas volgend jaar kan gesloten worden, aangezien de verkoop nog toestemming moeten krijgen van een buitengewone algemene vergadering bij InBev. Analisten achten dergelijke operatie waarschijnlijk, aldus de krant.

De hele zaak is niet ontsnapt aan de aandacht van beleggers. Sinds het begin van december is de aandelenkoers van Sun Interbrew flink gestegen. Op 14 december steeg het aandeel in Frankfurt van USD 14,7 tot USD 18, een historisch hoge koers. Op het einde van vorige week werden er bovendien 22.000 aandelen per dag verhandeld in Frankfurt, tegen een normaal daggemiddelde van 2.000 a 3.000 in oktober. Maandag sloot de koers van Sun Interbrew op USD 17,03.