Raad van Europa roept Janoekovitsj op nederlaag te erkennen
Viktor Janoekovitsj Foto: epa
STRAATSBURG - De Raad van Europa heeft de Oekraïense premier Viktor Janoekovitsj vandaag opgeroepen zijn nederlaag in de presidentsverkiezingen van zondag te erkennen. Volgens de laatste officiële cijfers van vanmorgen had oppositieleider Viktor Joesjtsjenko iets meer dan 52 procent van de stemmen tegen ruim 44 procent voor Janoekovitsj. Omdat 99,9 procent van de stemmen zijn geteld, kan de premier het gat met zijn rivaal onmogelijk meer dichtlopen.
,,Ik roep alle partijen op de uitslag van de verkiezingen te accepteren en zich te weerhouden van retoriek die tot verdeling kan leiden in Oekraïne'', zei secretaris-generaal Terry Davis van de Raad van Europa. ,,Het is heel duidelijk geworden wat het Oekraïense volk wil. Dit zou het einde moeten betekenen van de crisis in deze lidstaat van de Raad van Europa.''

Janoekovitsj weigerde maandag de overduidelijke overwinning van zijn rivaal te erkennen en dreigt met juridische stappen tegen de verkiezingsuitslag. Hij heeft zo’n vijfduizend klachten over het verloop van de verkiezingen ingediend bij de kiesraad. Hij beweert zo’n 4,8 miljoen stemmen te zijn misgelopen vanwege een door Joesjtsjenko voorgestelde en door het hooggerechtshof goedgekeurde wijziging in de kieswet die het veel invalide kiezers verbood thuis hun stem uit te brengen om fraude te voorkomen. Volgens Janoekovitsj hebben die mensen door de maatregel nu helemaal niet kunnen stemmen en zijn zelfs acht bejaarde en invalide kiezers omgekomen omdat ze ondanks hun zwakke gezondheid naar een stembureau waren gegaan.

Op het moment dat de kiesraad de volledige voorlopige uitslag bekendmaakt, hebben de kandidaten zeven dagen om in beroep te gaan. Aanhangers van Joesjtsjenko hebben beloofd het tentenkamp in het centrum van Kiev, dat zij na de frauduleuze tweede ronde van de verkiezingen op 21 november hebben opgezet, niet te verlaten tot hun leider is geïnaugureerd.