BRUSSEL - Steeds meer verzekeringsmaatschappijen bestellen de nummerplaten voor hun klanten via het internet. In de maand december gebeurde één op de vijf inschrijvingen van voertuigen on line. Dat meldt minister van Mobiliteit Renaat Landuyt vandaag in een persbericht.

In 2004 werden ruim 1,549 miljoen inschrijvingen van voertuigen genoteerd. Daarvan gebeurden 250.941 aanvragen on line (16,20 procent). De inschrijvingen via internet gaan sinds de invoering van het systeem op 1 januari 2004 systematisch omhoog, zo laat Landuyt weten. In december gebeurde 22,11 procent (op 86.076 aanvragen) via het net.

,,De doelstelling bij de aanvang van het experiment was tien procent van de inschrijvingen on line te laten gebeuren", legt Jurgen Vanpraet van het kabinet van Landuyt uit. ,,We zitten daarboven. In de loop van 2005 hopen we de helft van de verzekeringsmaatschappijen en makelaars tot het systeem te laten toetreden."

Begin 2004 lanceerde de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer het systeem WebDIV, om het aanvragen van nummerplaten en schrappen van voertuigen vlotter te laten verlopen voor makelaars, verzekeringsmaatschappijen en leasingfirma's. Via dit systeem zijn geen fiscale zegels meer nodig en ontvangt de klant zijn nummerplaat de dag na aanvraag, wanneer die aanvraag voor 14 uur werd ingevoerd.