BRUGGE - De correctionele rechtbank in Brugge heeft vanmorgen twee mannen uit Wingene en Lichtervelde veroordeeld tot een jaar cel met uitstel voor vijf jaar en een boete van respectievelijk 2.478,94 en 4.957,87 euro wegens stroperij. Tijdens een uitzending van het VTM-programma Telefacts was op 22 oktober 2001 te zien hoe de twee tijdens één nacht 59 hazen, twee konijnen en een patrijs schoten. De freelance journalisten die de twee stropers een auto ter beschikking stelden, werden vrijgesproken.

De twee waren tijdens de nacht van 17 op 18 oktober 2001 op strooptocht getrokken. Volgens de rechtbank werden ook de verzwarende omstandigheden -bij nacht, in bende en gemaskerd- bewezen. De rechtbank vond dat een strenge straf op zijn plaats was.

De verdediging had de uitlokking gepleit maar daar ging de rechtbank niet op in. Het staat volgens de rechter niet vast dat de mannen pas met het stropen van start gingen toen de journalisten aanwezig waren.

Over de twee freelance journalisten die de reportage maakten, oordeelde de rechtbank dat zij geen kwaadwillige bedoelingen hadden bij het ter beschikking stellen van een auto om de feiten te plegen. Dit zou enkel noodzakelijk zijn geweest voor de reportage. Ook het hinderen van de jachtopzichter werd volgens de rechtbank niet bewezen. De twee journalisten, waarvan er intussen één is overleden, werden vrijgesproken.

Gaia

Aan de burgerlijke partijen Gaia, Vogelbescherming Vlaanderen en de Sint-Hubertusvereniging werd telkens één euro schadevergoeding toegekend. Aan de jachtrechthouder van het terrein waar illegaal werd gestroopt, werd 2 eurocent (1 frank) schadevergoeding toegekend.

Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch zei na de uitspraak dat hij tevreden is omdat de rechtbank oordeelde dat het om een ernstig misdrijf ging.