ROTTERDAM - Het Havenbedrijf Rotterdam heeft in Hans Smits een opvolger gevonden voor voormalig directeur Willem Scholten, die wegens een omvangrijk leenschandaal is opgestapt. Dat heeft een woordvoerder van het Havenbedrijf vandaag meegedeeld.
De 54-jarige Smits is lid van de raad van commissarissen van het Havenbedrijf. Sinds het vertrek van Scholten was hij al tijdelijk algemeen directeur. De gemeente Rotterdam moet nog goedkeuring geven aan de benoeming van Smits.

Een gespecialiseerd bureau heeft de afgelopen weken een opvolger voor Scholten gezocht. Het Havenbedrijf moest op zoek naar een nieuwe topman, toen bleek dat Scholten eigenhandig voor in totaal 183,5 miljoen euro aan garanties had verstrekt.

Smits trad in 1999 aan als bestuursvoorzitter van de Rabobank, maar de raad van commissarissen stuurde hem twee jaar geleden de laan uit. Aanleiding was een meningsverschil tussen de toezichthouders en Smits over hoe de strategie van de bank moest worden uitgevoerd. Smits is ook topman van de luchthaven van Schiphol geweest.