Grootste hulpoperatie ooit komt op gang
Foto: epa
COLOMBO/BRUSSEL - De vloedgolven veroorzaakt door de zware aardbeving in de Indische Oceaan hebben al zeker aan 55.000 mensen het leven gekost. Duizenden zijn vermist, miljoenen zijn dakloos. Intussen is een derde Belgisch slachtoffer teruggevonden. Het gaat om een baby van twee maanden.

De zeebeving in de Indische Oceaan lijkt de duurste natuurramp aller tijden te worden. De Verenigde Naties verwachten dat de schade vele miljarden dollars zal bedragen. Honderdduizenden mensen zijn alles kwijt. Er is een groot tekort aan schoon drinkwater, voedsel, sanitaire en medische voorzieningen, zegt Jan Egeland, de ondersecretaris-generaal van de VN die verantwoordelijk is voor de coördinatie van de hulpverlening.

Humanitaire organisaties maken zich op voor de grootste hulpverleningsoperatie uit de geschiedenis. De komende 48 uur worden honderden vliegtuigen met hulpgoederen verwacht uit zeker 24 landen.

Veel kinderen onder slachtoffers

Vooral kinderen zijn het slachtoffer geworden van de vloedgolven die de zware aardbeving bij Sumatra heeft veroorzaakt in de landen rond de Indische Oceaan. Duizenden en nog eens duizenden zijn verdronken, meegesleurd door de enorme muren van water. Volgens het VN-kinderfonds, Unicef, maken kinderen zeker eenderde uit van de tienduizenden slachtoffers.

Derde Belgische dode

Buitenlandse Zaken heeft vanmiddag bevestigd dat er een derde Belgische slachtoffer is teruggevonden. Het gaat om een baby van twee maanden oud. De ouders, een Thaise moeder en een Belgische vader, liggen in het ziekenhuis.

Eerder raakte al bekend dat een 60-jarige vrouw uit Oost-Vlaanderen en een baby uit de provincie Antwerpen het leven verloren bij de aardbeving van zondag.

Dodental stijgt verder

Elf landen tellen de lijken die op hun tropische stranden en in hun mortuaria worden verzameld. Het internationale Rode Kruis vreest dat malaria en cholera het dodental verder zullen opvoeren.

De meeste doden zijn gevallen in Sri Lanka en in Indonesië, India en Thailand. De andere getroffen landen zijn Maleisië, Birma, Bangladesh, de Maldiven en - aan de overkant van de Indische Oceaan in Afrika - Somalië, Tanzania en de Seychellen.

Sri Lanka

In Sri Lanka gebruikten overlevenden keukengerei en zelfs hun blote handen om graven te delven voor hun doden. Reddingswerkers haalden vandaag duizenden lijken uit het puin te voorschijn en het dodental in Sri Lanka is inmiddels tot ver boven de achttienduizend gestegen. De directeur van het rampencentrum in Colombo zei dat het hem niet zou verbazen als het nog zal oplopen tot twintig- of vijfentwintigduizend.

De politie maakte vandaag bekend dat een trein die zondag van Colombo naar Galle onderweg was, door de vloedgolven van zijn rails is geslagen en dat de ongeveer duizend passagiers zijn omgekomen of vermist geraakt. Uit de acht totaal verwrongen treinstellen zijn 204 lijken geborgen. Naast de spoorbaan, die langs de kust loopt, werden dinsdag de boeddhistische slachtoffers gecremeerd en de islamitische slachtoffers begraven.

In Galle, een van de zwaarst getroffen plaatsen op Sri Lanka, reed een brandweerauto rond om bewoners via een luidspreker te manen hun doden op de weg neer te leggen waar ze zouden worden opgehaald om te worden begraven. Door de burgeroorlog is Sri Lanka bezaaid met landmijnen. Veel daarvan zijn door de vloedgolven en overstromingen naar boven gekomen en weggedreven van de terreinen die op de kaart staan aangegeven als mijnenvelden. Bovendien zijn borden die voor mijnen waarschuwen weggespoeld. Hulpverleners en overlevenden lopen daardoor ook nog eens de kans door een mijnexplosie te worden gedood of verminkt.

Indonesië

In Indonesië, waar het dodental vandaag rond de negentienduizend lag, hebben reddingswerkers nog niet alle getroffen kustgebieden van Atjeh kunnen bereiken. Elders in Atjeh werd met man en macht gewerkt om overlevenden te redden en lijken te bergen. De op Noordwest-Sumatra gelegen provincie lag van alle getroffen plaatsen het dichtst bij het epicentrum van de aardbeving van zondagmorgen en de schade is er enorm.

Het Indonesische leger heeft vliegtuigen met hulpgoederen naar Atjeh gestuurd en de Verenigde Naties zeiden dat er maandag al een grote hoeveelheid rijst is aangekomen. Door de aardbeving en vloedgolven is de infrastructuur van Atjeh echter grotendeels onklaar geraakt en hulpverleners zeiden dat het niet zal meevallen om de hulp onder de 4,3 miljoen inwoners te distribueren. Een man in een tentenkamp voor drieduizend ontheemden in de noordelijke stad Lhokseumawe zei dat daar nog geen drinkwater of medicijnen waren aangekomen.

Vooral gebieden aan de westkust van Atjeh hebben nog geen hulpverleners te zien gekregen. Volgens de eerste berichten zijn er over kilometers kust dorpen weggevaagd. Bewoners van Meulaboh meldden dat daar niets meer overeind staat. Een medewerker van het Rode Kruis zei dat in de stad geplunderd werd, ,,niet omdat de mensen slecht zijn, maar omdat ze honger hebben''. Hij zei dat er niet genoeg reddingswerkers waren om de doden te begraven en dat gevreesd werd voor het uitbreken van ziektes omdat er zoveel lijken op straat blijven liggen.

Thailand

In de vakantieoorden van Thailand haalden vrijwilligers lijken weg van de stranden, de zwembaden en de restanten van hotels. Volgens de autoriteiten zijn er zeker zevenhonderd buitenlanders omgekomen. Premier Thaksin Shinawatra heeft gewaarschuwd dat het dodental - op dit moment ruim vijftienhonderd - zich kan verdubbelen.

Op een dertig meter lang strand in de zuidelijke provincie Phang Nga, waar toeristen uit meer dan twintig landen de feestdagen doorbrachten, hing de stank van de dood. Bij een in puin geslagen vakantieoord waar vooral Duitsers plachten te komen, hing een naakt lijk in een boom, alsof het gekruisigd was.

Afrika

Aan de Afrikaanse oostkust zijn zeker 111 mensen om het leven gekomen door de vloedgolven. Somalië telde tot dusver honderd doden, zei premier Ali Mohammed Gedi vandaag. De VN proberen vanuit de lucht vast te stellen waar de nood het hoogst is. Duizenden Somaliërs zijn dakloos geworden.

In Tanzania kwamen zeker tien mensen om. De lichamen werden gisteren geborgen, meldt de politie van Dar es Salaam. Verschillende mensen worden nog vermist. In Kenya is een dode geteld. Vijftig vissersschepen werden verwoest.

Gezamenlijk rekeningnummer
Caritas International, Unicef, het Rode Kruis, la Croix Rouge, Oxfam en Handicap International openen één gemeenschappelijk rekeningnummer voor financiële steun aan de slachtoffers van de ramp in Zuidoost-Azië. Giften zijn welkom op het rekeningnummer 000-0000012-12.

Artsen Zonder Grenzen behoudt zijn eigen rekeningnummer: 000-0000060-60.