Geweld in Irak kost tientallen mensen het leven
Foto: epa
BAGDAD - Aanvallen op politiebureaus en controleposten in de soennitische driehoek ten westen en noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad hebben dinsdag opnieuw tientallen mensen het leven gekost, onder wie negentien Iraakse politieagenten en leden van de nationale garde. De Iraakse autoriteiten en Amerikaanse legerwoordvoerders hebben dit bekendgemaakt.
Twaalf politieagenten vonden de dood bij een aanval op een politiebureau in de buurt van Saddam Husseins voormalige thuisbasis Tikrit. Een autobomexplosie in de omgeving van de stad Baqouba ten noordoosten van Bagdad, kostte vijf Iraakse nationale gardisten het leven. In Baqouba zelf werden bij een aanslag een commandant van politie gedood. Ook in de Noord-Iraakse stad Mosul kwam een agent bij een aanslag om het leven.

Een militante Iraakse beweging meldde dinsdag dat zij tien van de acht eerder in december ontvoerde Iraakse werknemers van het Amerikaanse beveiligingsconcern Sandi Group heeft geëxecuteerd wegens collaboratie met de vijand. De resterende twee zijn wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten, aldus de beweging die zegt te bestaan uit drie kleinere extremistische groeperingen: het Mujahedeen Leger, de Brigade van de Zwarte Banier en de Brigade Mutassim Bellah. De tien medewerkers van Sandi Group werden op 13 december ten westen van Bagdad ontvoerd.

In het dorp Muradiya, dertig kilometer ten noordoosten van Bagdad, kwamen vijf mensen om het leven en raakten tientallen gewond bij een explosie van een autobom. In het centrum van de Midden-Iraakse stad Samarra pleegde een zelfmoordterrorist ook een aanslag met een autobom. Daarbij kwam hij zelf om het leven en raakten tien voorbijgangers gewond. Amerikaanse en Iraakse militairen zetten onmiddellijk na de aanslag de omgeving af en er werd een uitgaansverbod ingesteld.

De rebellen richten hun aanslagen al maandenlang voornamelijk op agenten en gardisten die zij beschouwen als collaborateurs met de coalitietroepen en het in hun ogen onwettige Iraakse interim-bewind. Daarbij zijn inmiddels honderden mensen omgekomen. Ondertussen lijken de vooruitzichten voor de voor 30 januari aangekondigde verkiezingen steeds slechter. Maandag liet de grootste soennitische politieke beweging, de Iraakse Islamitische Partij, weten niet deel te nemen aan de verkiezingen. Partijleider Mohsen Abdel-Hamid zei dat de partij hiertoe had besloten wegens de snel verslechterende veiligheidssituatie.