JAKARTA - Het aantal doden ten gevolge van de aardbeving en de daaropvolgende vloedgolven zou alleen al in Indonesië tot 25.000 kunnen oplopen. Dat meldt de Indonesische vice-president Yusuf Kalla aan persbureau Antara. ,,De precieze balans is nog niet beschikbaar, maar ik schat haar op 21.000 à 25.000'', aldus Kalla vanuit Medan, in het noorden van Sumatra. De laatste balans maakte staat van 4.725 bevestigde doden in Indonesië.
De hulpdiensten ondervinden grote moeilijkheden bij hun werk op het noorden van Sumatra. Meer dan 48 uur na de aardbeving is op veel plaatsen nog geen enkele hulp verleend. Volgens de eerste informatie vanuit West-Atjeh is de situatie ter plaatse zeer alarmerend. De stad Meulaboh is voor 80 % verwoest. Volgens een bericht van plaatselijke verantwoordelijken die zich in een hoger gelegen plantage hebben verschanst, ,,bestaan 17 dorpen aan de kust niet meer. Alle gebouwen, hetzij van hout, hetzij van beton, zijn verdwenen, er is er niet een meer over,'' aldus bericht, dat met behulp van een Indonesische privé-onderneming per e-mail is verzonden.

,,Zevenhonderd personen zijn dood teruggevonden en naar vele anderen wordt nog gezocht. Wij schatten het aantal vermisten op 2 à 3.000,'' aldus de verantwoordelijken. ,,Meulaboh lanceert een S.O.S. Als hier in drie dagen geen hulp komt, zal er een catastrofale hongersnood uitbreken die een enorm aantal doden zal veroorzaken,'' aldus nog het bericht.