Bin Laden roept op tot boycot verkiezingen Irak
CAÏRO - De Arabische nieuwszender Al-Jazeera heeft vandaag een nieuwe geluidsband van Osama bin Laden uitgezonden, waarop de Al-Qaedaleider de Irakezen oproept de verkiezingen van over een maand te boycotten en de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi aanwijst als de ’emir’ van Al-Qaeda in Irak.
Bin Laden zei verheugd te zijn over de operaties van Al-Zarqawi tegen de Amerikanen in Irak en tegen de Iraakse autoriteiten. Moslims in Irak moeten naar hem luisteren, aldus Bin Laden. Al-Zarqawi is het brein achter tal van aanslagen, ontvoeringen en onthoofdingen in Irak.

Twee maanden geleden liet Al-Zarqawi weten dat hij de naam van zijn Tawhid- en Jihadbeweging veranderde in Al-Qaeda in Irak en zwoer hij trouw aan Bin Laden. Daarmee zette hij ,,een grote stap naar het verenigen van alle mujahedeen die strijden voor het herstel van rechtvaardigheid'', aldus Bin Laden, die eerder deze maand ook al een geluidsboodschap verspreidde.

Bin Laden hekelt op de band de aanstaande verkiezingen voor een Nationale Assemblee, die vervolgens een grondwet moet gaan opstellen. ,,In het evenwicht van de islam is deze grondwet goddeloos en daarom worden al degenen die aan de verkiezingen deelnemen beschouwd als goddelozen'', aldus de spreker. ,,Hoedt u voor trawanten die in de naam van islamitische partijen spreken en groepen die mensen oproepen om deel te nemen aan deze flagrante geloofsverzaking.'' Deze opmerking was vermoedelijk bedoeld als een sneer naar de sjiitische grootayatollah Ali al-Sistani, die deelname aan de verkiezingen een religieuze plicht heeft genoemd.

Bin Laden roept ook op tot aanslagen op oliepijpleidingen, het plaatsen van mijnen en het doden van mensen die voor de bezettingsmacht werken. Indirect vraagt hij om geld voor het financieren van de operaties van Al-Qaeda in Irak, die volgens hem rond de tweehonderdduizend euro per week opslokken.

Of de spreker ook echt Bin Laden is, wordt nog onderzocht. De stem op de band lijkt in ieder geval wel op die van de terroristenleider. De Verenigde Staten hebben een beloning van 25 miljoen dollar uitgeloofd voor tips over de verblijfplaats van zowel Bin Laden als Al-Zarqawi.