CAIRO - De olieministers van de elf lidstaten van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (Opec) hebben vanmorgen op een spoedbijeenkomst in Caïro besloten de olieproductie per 1 januari met 6 procent, anderhalf miljoen vaten per dag, te beperken. De maatregel moet de prijs van olie opdrijven. Die is sinds de aanslagen van 11 september zo'n 30 procent gekelderd. De productiebeperking van de Opec blijft een half jaar van kracht.
De Opec heeft aan olieproducerende staten die niet bij het oliekartel zijn aangesloten, zoals Rusland en Noorwegen, gevraagd hun productie eveneens te beperken. Die landen geven daaraan gehoor. Maar ze beperken hun productie minder dan de Opec had gevraagd.

Productiebeperkingen

Het afgelopen jaar produceerden de Opec-landen al 3,5 miljoen vaten minder dan hun capaciteit toestaat. Dat kon niet voorkomen dat de olieprijzen na de aanslagen van 11 september stevig zijn gedaald. Door de nieuwe productiebeperking moet de prijs van een vat ruwe olie, die nu iets meer dan twintig dollar bedraagt, stijgen naar minstens 22 dollar. Dat is het minimum dat de Opec heeft vastgesteld.