WASHINGTON - De Amerikaanse president George W. Bush is de meest bewonderde president van de afgelopen vijftig jaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse Gallup-enquête, gehouden in opdracht van CNN en de krant USA Today, waarvan de uitslag gisteren openbaar is gemaakt.
De deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd welke levende persoon zij het meest bewonderen. President Bush kreeg 39 procent van de stemmen. De tot nu toe best scorende president was John F. Kennedy, met 32 procent in 1961.

Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell wordt door 5 procent van de ondervraagden het meest bewonderd, de scheidende burgemeester van New York Rudolph Giuliani door 4 en de paus door 3 procent. Oud-president Bill Clinton, vorig jaar nog samen met de paus lijstaanvoerder, moet het dit keer stellen met 2 procent van de stemmen.

First Lady Laura Bush blijkt met 12 procent de meest bewonderde vrouw. Zij laat senator Hillary Rodham Clinton 10 procent en Oprah Winfrey achter zich. Laura Bush kan echter niet tippen aan de populariteit van Jacqueline Kennedy, die na de moord op haar man in 1963 60 procent van de stemmen kreeg. De Gallup-enquête wordt sinds 1948 jaarlijks gehouden.