TOKYO - De effectenbeurs in Tokyo wist ook vandaag een hoger slot op het bord te krijgen. De Nikkei-index eindigde op 10.542,62 punten. Daarmee boekte de graadmeter een plus van 85,01 punten ofwel 0,81 procent. De Japanse beurs bleef met dit resultaat goed op de been.
De Nikkei-index was donderdag al 2,6 procent hoger gesloten op 10.457,61 punten.

De positieve manier waarop de Japanse beurs het jaar heeft beëindigd, hij blijft dicht tot 4 januari, is vooral ingegeven door de hoop dat de regering met een tovenaarstruc een dreigende financiële crisis afwendt. Veel handel was er vrijdag overigens niet. Totaal veranderden er nog geen vierhonderd miljoen aandelen van eigenaar. Normaal worden er zo'n vijfhonderd miljoen aandelen verhandeld.

In de media werd gespeculeerd over het met overheidsgeld financieren van banken. Hierdoor zou het makkelijker moeten worden voor bedrijven leningen af te sluiten voor het doen van de investeringen die hard nodig zijn om de Japanse economie uit het slop te halen en de deflatie te keren. Tot nu toe zijn andere monetaire maatregelen zonder resultaat gebleven. Zo bestaat in Japan nauwelijks nog rente terwijl de prijzen blijven zakken. De regering maakte donderdag bekend dat er ook in november, voor de 27e achtereenvolgende maand, een prijsdaling is geweest. Dit maal met 0,5 procent ten opzichte van oktober.

Het hogere slot van de Nikkei had ook zijn invloed op de belangrijkste indices van de beurzen in Hongkong en Seoul. De Hang Seng eindigde 0,63 procent in de plus en in Seoul werd zelfs een 3,8 procent hogere slotkoers genoteerd. Donderdag steeg de beursgraadmeter in Zuid-Korea ook al fors met ruim 2 procent. De Australische All Ordinaries eindigde vrijdag 0,3 procent hoger.