ANTWERPEN - Volgens de naaste medewerkers van Zillion-topman Frank Verstraeten is de discotheekbaas "verwikkeld in een vete met gerecht en stadsbestuur. Omdat men Verstraeten wantrouwt, vertrouwt men ook de Zillion niet", zei het management gisteravond. "Onterecht, want wij hebben alle nodige vergunningen in huis én we nodigen iedereen uit om onveilige toestanden te komen aanwijzen."
Het gerecht zou Verstraeten volgens zijn medewerkers "zo lang mogelijk in voorhechtenis willen houden, terwijl het stadsbestuur niet communiceert zolang Frank de baas is". Daarom zet Verstraeten nu ook een stap opzij, zegt Zillion-manager Willy Geerts.

Ingenieur Willy Geerts behoort vanaf vandaag tot de groep van vier managers over wie Verstraeten zijn bevoegdheden heeft verdeeld. Geerts werkt al jaren in de Zillion en houdt zich onder meer bezig met de informatisering van de kassa's. Eerder was hij actief bij een chemisch bedrijf.

Voor de nieuwe managementsploeg is een gezuiverde bedrijfsnaam één van de doelen. "De Zillion is volledig in orde. Zowel met de vergunningen als met brand- en andere veiligheid. Dat wij 'slechts' een vergunning voor een polyvalente zaal hebben, is geen probleem: we zijn er immers eentje."

Grootjans

Niet iedereen gelooft echter dat het veilig vertoeven is in de Zillion. Veiligheidsschepen Dirk Grootjans liet weten dat de discotheek "te gevaarlijk is om open te mogen". Geerts: "De Zillion heet één van de veiligste clubs in Europa te zijn. De gevel bulkt van de nooduitgangen. We hebben een herhaaldelijk efficiënt gebleken noodevacuatieplan, dat regelmatig wordt geprezen door door politie en brandweer."

De sluiting van de Zillion en de afwezigheid van Frank mogen niet langer dan een halfjaar duren, "want dan gaat de zaak failliet, zijn dertig mensen hun job kwijt en verliezen tal van cafés en snackbars uit de buurt hun belangrijkste inkomsten. Op 19 januari gaan we terug open", aldus het management van de Zillion.

Bewarend beslag

Het parket van Antwerpen meldt vandaag dat vier personen, onder wie Frank Verstraeten en zijn moeder, in verdenking gesteld zijn in het financiële gerechtelijke dossier over de Antwerpse dancing Zillion. Gevolg daarvan is dat de onderzoeksrechter een procedure heeft opgestart voor een bewarend onroerend beslag.

Op 24 december heeft de Antwerpse onderzoeksrechter, belast met het financiële onderzoek, Frank Verstraeten en zijn moeder in verdenking gesteld voor witwaspraktijken en algemene fiscale fraude.

Een gerechtsdeskundige en een medewerkster van een curator zijn in hetzelfde dossier in verdenking gesteld voor witwaspraktijken en fiscale schriftvervalsing.

De inverdenkingstelling van de vier heeft te maken met de 35 miljoen frank (867.627 euro) startkapitaal waarmee de vennootschap achter de Zillion is opgericht. Antwerpse speurders vermoeden dat dat zwart geld betrof.

Het gevolg van deze inverdenkingstelling is dat de onderzoeksrechter ook een procedure heeft opgestart voor een bewarend onroerend beslag op de dancing. Dat betekent dat de Zillion wel nog zou kunnen geëxploiteerd worden maar dat de opbrengsten ervan in beslag zouden genomen worden.

Verstraeten en zijn moeder riskeren voor deze inverdenkingstellingen een gevangisstraf van 15 dagen tot 5 jaar en een boete tot 20 miljoen frank (495.787 euro)