Ondertussen werd woensdagnamiddag naar verluidt druk gesleuteld aan woorden, zinnen en paragrafen uit de nota-Leterme. De tekstexegese moet ervoor zorgen dat enerzijds tegemoet wordt gekomen aan de verzuchtingen van het kartel CD&V/N-VA en anderzijds de Franstalige partijen niet voor het hoofd worden gestoten.
De aandacht gaat daarbij vooral uit naar de overblijvende knelpunten uit de tekst: de vraag van de Vlamingen naar meer sociaal-economische hefbomen (fiscale autonomie) en de regionalisering van de kinderbijslagen en de eis van de Franstaligen om ook bevoegdheden te herfederaliseren en het principe van de interpersoonlijke solidariteit in te schrijven.
Veel manoeuvreerruimte is er niet meer, valt zowat overal te horen. Alvast de MR maakte woensdag publiek duidelijk dat het genoeg is geweest. Volgens MR-kamerlid François-Xavier de Donnea moet de CD&V nu maar eens eindelijk orde op zaken stellen, intern én binnen het kartel, stelde hij in de wandelgangen van de Kamer. 'Wij verroeren geen centimeter meer', klonk het klaar en duidelijk.
De Donnea herinnerde eraan dat zijn partij haar bereidheid toonde om te spreken over een staatshervorming, maar dat er in geen geval mag geraakt worden aan de interpersoonlijke solidariteit, dat de minderheden dienen te worden gerespecteerd en dat er bij de overheveling van bevoegdheden boter bij de vis moet zijn. 'Het gaat alleen maar om respect voor het principe van de subsidiariteit en om billijkheid', dixit de Donnea.
Het CDH sprak zich woensdag nog niet publiekelijk uit, maar liet wel al verstaan dat ook voor haar niet veel meer mogelijk is.
Dit alles maakt de situatie voor formateur Leterme bijzonder moeilijk. Hij kreeg van N-VA te horen waar voor haar de lat ligt. Wordt dat minimum niet gehaald, dan stappen de Vlaams-nationalisten niet in de regering.