'Ik werk aan oplossingen'
Formateur Yves Leterme (CD&V) zit vanmiddag met de oranje-blauwe delegatieleiders aan tafel om uit de communautaire impasse te raken. Dat gebeurt op basis van een nieuwe nota die hij uitwerkt. ‘Ik werk aan oplossingen’, verklaarde hij woensdagmiddag in de buurt van het parlement aan de pers.
'Dit land heeft een stabiele regering nodig en het heeft hervormingen nodig. Ik werk aan oplossingen.' Meer wou Leterme vanmorgen niet kwijt aan de pers. De formateur wil naar eigen zeggen discreet blijven, ook al omdat hij ook de onderhandelingspartners om discretie heeft gevraagd.

Oranje-blauw besliste gisteren om vandaag toch nog een zoveelste poging te ondernemen om een oplossing uit te werken voor de communautaire tegenstellingen. De liberalen en het CDH schoten wel het voorstel van CD&V/N-VA en de formateur af om het institutionele wat te laten afkoelen en eerst de begroting en de resterende punten uit de deelakkoorden af te werken. Eerst moet door de zure, communautaire appel gebeten worden, was de conclusie van de vergadering die plaatsvond op een geheime locatie.

Ondertussen werkt de formateur een nieuwe communautaire nota uit die moet proberen tegemoet te komen aan de extra eisen van de N-VA en tegelijkertijd de Franstalige partijen aan boord te houden. Veel manoeuvreerruimte is er naar verluidt niet.

Tijdens een korte verklaring aan het Paleis der Natie bevestigde Leterme dat hij vanmiddag samen met de delegatieleiders Jo Vandeurzen (CD&V/N-VA), Bart Somers (Open VLD), Didier Reynders (MR) en Joëlle Milquet (CDH) opnieuw aan tafel gaat zitten. Dat gebeurt opnieuw op een geheime locatie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in