ANTWERPEN - Dyab Abou Jahjah, de controversiële leider van de Arabisch-Europese Liga is vanavond in Antwerpen door de politie opgepakt. Abou Jahjah werd klemgereden in de buurt van zijn woning. Het Antwerpse parket heeft de aanhouding bevestigd, maar komt morgen pas met meer informatie. De AEL-leider werd er de afgelopen dagen van beschuldigd dat hij de rellen in Borgerhout zou aangestookt hebben.
De Antwerpse politie deed een huiszoeking in de woning van Jahjah. Ook op andere plaatsen in Antwerpen zouden huizen doorzocht worden. De politie is massaal aanwezig in de risicowijken. Gevreesd wordt voor een herhaling van de rellen van afgelopen dinsdagavond. Toen trok een groep allochtonen een spoor van vernieling door Borgerhout nadat een Marokkaan was neergeschoten door een 66-jarige Belg.

In een reactie op de arrestatie zegt Ahmed Azzuz van de Arabisch Europese Liga (AEL) dat er wordt opgeroepen om niet op straat te komen. ,,Wij brengen onze mensen op de hoogte, maar wij vragen hen om niet op straat te komen. Wij gaan hun spelletje niet meespelen. Wij laten ons niet intimideren en niet provoceren", aldus Azzuz.

Politiek vroeg om actie

Eerder vandaag riep premier Guy Verhofstadt politie en parket op om als dat nodig mocht blijken op te treden tegen de Arabisch-Europese Liga. Volgens Verhofstadt moet een eind gemaakt worden aan de situatie die de AEL creeërt. Men verschuilt zich achter de migrantenproblematiek om een aantal wijken te terroriseren en de criminaliteit er te laten heersen, aldus Verhofstadt. De premier wees erop dat de AEL niet spreekt namens de hele moslimgemeenschap in ons land.

Vanmorgen had Brice De Ruyver al acties tegen de AEL aangekondigd. ,,Wij leven in een tolerant land, maar wat de AEL doet, heeft niets te maken met vrije meningsuiting, maar alles met het aanzetten tot geweld. Wij zijn totnogtoe redelijk braaf gebleven tegen dit soort acties, onder meer bij de vernielingen tijdens de AEL-betogingen. Maar zo kan het niet langer'', aldus De Ruyver.

De Ruyver kondigde ook een onderzoek naar de financiële middelen van de AEL aan. ,,De manier waarop de Arabisch-Europese Liga (AEL) dinsdagavond in Antwerpen aanspoorde tot rellen, kan niet langer. Als de wettelijke en gerechtelijke middelen niet volstaan om dit probleem te elimineren, moeten we dat arsenaal uitbreiden.''

De Mechelse burgemeester Bart Somers ergerde zich vandaag aan het lauwe optreden van de Antwerpse burgemeester Leona Detiège (SP.A). ,,Abou Jahjah is vergif voor de samenleving. Je mag hem niet laten begaan.''

Dit bericht werd ook verstuurd via sms
Ontvang het nieuws via sms : stuur ds abo alerts naar 3302
(0,25 euro per bericht) | meer info