PARIJS - De Franse regering wil zowat 9 miljard euro pompen in het noodlijdende telecombedrijf France Télécom. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times vandaag. Het geld moet de toenemende financiële druk verlichten. France Télécom kampt met een schuldenberg van zowat 70 miljard euro.
Volgens Financial Times zal de steunmaatregel gepaard gaan met het overbrengen van het staatsbelang in France Télécom naar een nieuw op te zetten publiek orgaan, Epic. De Franse staat participeert voor 54,4 procent in het telecombedrijf.

Epic gaat ,,tienduizenden stafleden en veel bezittingen opslorpen'', schrijft Financial Times. Dat laatste behelst onder meer lokale netwerken en vaste lijnverbindingen. Zo zouden die activiteiten van het deels geprivatiseerde France Télécom weer in overheidshanden komen. Volgens de Franse regering omzeilt deze constructie regels van de Europese Unie die staatssteun verbieden.

Het plan omvat evenwel meer. Zo zegt de krant dat de nieuwe topman, Thierry Breton, volgende week zal aankondigen dat er duizenden banen moeten verdwijnen. Het bedrijf zal ook fors afschrijven op de boekwaarde van overnames uit de jaren negentig - het komende halfjaar waarschijnlijk al voor zo'n 15 miljard euro.

Epic moet een directe geldstroom opwekken naar France Télécom totdat het concern in staat is via een nieuwe emissie of door het omzetten van obligatieleningen in aandelen zijn eigen vermogen te versterken. De Franse zakenkrant Les Echos meldde dat het bedrijf voor 5 miljard euro aan converteerbare obligaties gaat uitschrijven.