BRUSSEL - Een tot nog toe onbekende groep die zich Het Leger van Palestina noemt heeft de dubbele aanslag in de Kenyaanse kuststad Mombasa opgeëist. In een fax aan het persbureau Reuters zegt de organisatie dat er twee groepen naar Kenya gestuurd waren om ''de stem van de Palestijnse vluchtelingen opnieuw te laten horen en om het zionistische terrorisme in Gaza en de Westelijke Jordaanoever onder de aandacht te brengen''.
De groepering zegt dat ze de aanslag pleegde ''naar aanleiding van de 55ste verjaardag van de VN-resolutie die Palestina verdeelde tussen Arabieren en joden, op 29 november''.

Bomauto in hotel

Bij de zelfmoordaanslag op een hotel in de kuststad zijn minstens acht doden en tachtig gewonden gevallen. Ook de drie daders kwamen om. Zestig mensen worden nog vermist.

Volgens ooggetuigen reed een jeep door een barrière op het hotel in, waarna hij vlakbij de lobby explodeerde. Na de ontploffing brak brand uit. Het hotel is volledig vernield.

Er verbleven op het ogenblik 140 toeristen in het 350 kamers tellend Paradise Hotel, de meesten onder hen Israëliërs. Een groep van zestig toeristen uit het land was net aangekomen en was zich aan het inschrijven. Onder hen een redactrice van de krant Jerusalem Post.

Medewerkers van het hotel zagen ook een klein vliegtuig boven het hotel cirkelen, waaruit drie pakjes werden gegooid - volgens hen bommen. Een viel in het zwembad, een in de zee en een op het dak.

Vliegtuig beschoten

Het vliegtuig kon veilig landen
© ap
Tegelijk met de aanslag op het hotel werden twee raketten afgevuurd op een Israëlisch lijnvliegtuig dat net was opgestegen van de luchthaven van Mombasa. De piloten hadden een lichtflits gezien, en wilden eerst een noodlanding maken in Nairobi, maar het vliegtuig werd slechts licht beschadigd en er werd beslist toch verder te vliegen, begeleid door gevechtsvliegtuigen van de Israëlische luchtmacht. Het chartervliegtuig van de maatschappij Arkia - met 216 mensen aan boord - kon uiteindelijk veilig en wel landen in In Tel Aviv.

De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al ontkent dat ze alle vluchten uit het buitenland met besteming de Ben Goerionluchthaven (Tel-Aviv) geschorst heeft, zoals aanvankelijk werd gemeld.

Aanslagen 1998

Dit zijn niet de eerste aanslagen in Kenya. In 1998 werden de Amerikaanse ambassades in de Keniaanse hoofdstad Nairobi en Dar es Salaam in Tanzania getroffen door autobommen. Daardoor kwamen 224 mensen om het leven en raakten duizenden mensen gewond. De Verenigde Staten schrijven die aanslagen toe aan al-Qaeda, het terreurnetwerk van Osama bin Laden.

Ook nu draagt de aanslag het handelsmerk van Osama Bin Laden, zeggen diplomaten in Nairobi. De gecoördineerde aanpak van de aanslag op het hotel en de aanval met Stinger-raketten op het chartervliegtuig zijn typisch voor een al-Qaeda operatie, luidde het.

In verband met de aanslagen heeft de politie in Mombasa twee personen gearresteerd. De twee worden momenteel ondervraagd. Meer details willen de instanties voorlopig niet kwijt.Dit bericht werd ook verstuurd via sms
Ontvang het nieuws via sms: stuur ds abo alerts naar 3302
(0,25 euro per bericht) | meer info