TOKYO - De effectenbeurzen in het Verre Oosten hebben vandaag een forse sprong voorwaarts gemaakt. De koerswinsten ontstonden vooral onder invloed van de woensdag gepubliceerde goede macrocijfers over de Amerikaanse economie en de reactie daarop van de aandelenhandelaren op de beurs in New York. De belangrijkste indices op Wall Street sloten op de vooravond van Thanksgiving Day met een winst van rond de 3 procent.
De Nikkei-index boekte 300,90 punten winst en eindigde de handelsdag op 9.176,28 punten. Voor het eerst sinds 18 oktober kwam de index van de 225 grootste aan de Japanse beurs genoteerde ondernemingen daarmee weer boven de 9.000 puntengrens. Ten opzichte van de 8.875,88 van woensdag won de belangrijkste graadmeter van het Verre Oosten 3,4 procent.

De koerswinst van de Japanse beurs was daarmee verreweg de grootste. Dat had waarschijnlijk ook te maken met berichten over op handen zijnde steunmaatregelen van de Japanse overheid voor de banken in dat land die met miljarden dollars aan oninbare leningen zitten.

De Hang Seng-index van de beurs in Hongkong stond bijna 2 procent in de plus. Op de beurs van Seoul klom de Kospi-index bijna 1 procent en de All Ordinaries-index, die de stemming op de beurs in Sydney aangeeft, sloot 1,3 procent hoger.