Microsoft presenteert nieuwe Windows 7
Foto: Jibbe van Oost
Microsoft heeft Windows 7 vanmorgen voorgesteld op haar ontwikkelaarsconferentie in Los Angeles. Dat systeem is de opvolger van Vista, die verwacht wordt tegen 2010, drie jaar na Vista. Onder de motorkap verandert er weinig, maar de gebruikersinterface verandert drastisch.
Steven Sinofsky, de senior vice-president vanWindows en Julie Larson-Green demonstreerden het nieuwe besturingssysteem op het podium tijdens de keynote-sessie.

De taakbalk in Windows 7 is vernieuwd. Alles wat overblijft zijn iconen van toepassingen, zoals bij Apple’s Dock in Mac OSX. Als er meerdere kaders openstaan van eenzelfde programma, dan komen er niet meer iconen in de taakbalk,maar worden ze gegroepeerd onder hetzelfde icoon.

Eénmaal klikken op het icoon, opent een overzicht van alle geopende vensters. Daarmee kan je het juiste venster naar voor halen.

Microsoft heeft ook moeite gedaan om Windows 7 minder moeiziek te maken. In Vista moest de gebruiker kadertjes aanklikken telkens een handeling beheerdersrechten vereiste. In Windows 7 wordt de gebruiker daar minder mee lastiggevallen.

Nog een groot verschil met Vista is dat hard- en softwaremakers nu klaar zijn om hun producten met Windows 7 te laten werken. Bij Vista waren ze niet klaar, zodat bijvoorbeeld randapparaten niet werkten. Sommige programma’s draaiden niet op Vista.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in