KOPENHAGEN/BRUSSEL - De regering van Denemarken heeft een ontmoeting van de EU-top met de Russische president Vladimir Poetin van Kopenhagen naar Brussel verplaatst. Dat heeft de Deense minister van Buitenlandse Zaken, Per Stig Möller, gezegd. Die bijeenkomst heeft op 11 november plaats.
Poetin had gedreigd weg te blijven wegens het Tsjetsjeens wereldcongres dat vandaag en morgen in de Deense hoofdstad wordt gehouden. Hij eiste dat Kopenhagen de bijeenkomst zou verbieden. Maar die Tsjetsjeense conferentie is een initiatief van een privé-organisatie en de Deense grondwet garandeert de vrijheid van vergaderen, reageert het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken. ,,Wij kunnen gewoon niets doen'', aldus Per Stig Möller. Om de spanning met Rusland niet op te drijven, is daarom maar meteen beslist de top EU-Rusland van 11 november naar Brussel te verplaatsen.

Op die top moet een oplossing gevonden worden voor Kalingrad, de Russische enclave. Dat de EU een visum eist van Russen die van Kalingrad naar de rest van Rusland reizen, verzuurt al maanden de relaties tussen Rusland en Europa.

Het Tsjetsjeens wereldcongres heeft plaats twee dagen na het bloedige einde van het gijzelingsdrama in Moskou. In een theater in het oosten van de Russische hoofdstad gijzelden Tsjetsjenen meer dan zevenhonderd mensen. Bij de bevrijdingsactie kwamen bijna alle daders en zeker 117 gijzelaars om.