GENT - De herfststorm van gisteren heeft een zesde Belgisch slachtoffer gemaakt. Een 80-jarige man uit Roeselare die gisteren in de namiddag onder een voertuig werd geblazen, overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
In Wenduine is een rolschaatser van 13 jaar tegen een container geblazen. In Den Haan overleed een bromfietser toen de wind hem tegen een paal sloeg. In Nederland kwamen twee Belgische duikers om, nadat zij in de Oosterschelde te ver waren afgedreven. In Lommel is een man overleden die van een ladder waaide toen hij zijn dak trachtte te herstellen.

Door de storm raakten ook tientallen mensen gewond. In de provincie Antwerpen alleen zijn er een twintigtal gewonden.

De stormwind heeft in heel het land bomen ontworteld, daken afgerukt en elektriciteitskabels doen knappen.

In Antwerpen is een deel van het dak van het Sportpaleis weggewaaid. Op de Frankrijklei is een deel van een kerktoren gewaaid. Het brokstuk van zo'n 1.000 kilo is op een kantoorgebouw terechtgekomen. De schade zou groot zijn maar niemand raakte gewond. In Antwerpen werd fase 1 van het rampenplan afgekondigd.

Scheepvaart stilgelegd

De scheepvaart voor de kust en in de haven van Antwerpen lag stil. Ook het treinverkeer ondervond problemen. Hier en daar waren bovenleidingen en overwegen defect.Problemen met elektriciteit

In heel Vlaanderen zaten deze middag nog altijd een tweehonderdtal gezinnen zonder stroom. Volgens elektriciteitsmaatschappij Electrabel zou alles in de loop van de dag opgelost moeten zijn. ,,In de regio Zuid-West-Vlaanderen, rond Ieper en Menen en in de buurt van Brugge wachten nog enkele tientallen gezinnen op stroom", zegt Electrabel. ,,In Oost-Vlaanderen moeten vooral ten noorden van Gent nog herstellingen gebeuren. In het zuiden van de provincie zijn er ook nog een paar geïsoleerde gevallen. In de provincie Antwerpen waren vooral de Kempen getroffen. Rond Mol en Lier zijn er enkele tientallen gevallen, en in de omgeving van Mechelen een 25-tal."

In de meeste gevallen zijn de leidingen verbroken omdat er takken zijn ingewaaid of bomen zijn op gevallen. ,,In West-Vlaanderen zijn ook enkel ondergrondse leidingen getroffen. Daar hebben ontwortelde bomen de grond naar boven geduwd en de leidingen verbroken."